Harry Kloppenburg, de hartelijke, inspirerende mensenmens

Bart Van Luijk
-
22 Juli, 2020
-
5

Harry Kloppenburg, de hartelijke, inspirerende mensenmens

Harry Kloppenburg, de hartelijke, inspirerende mensenmens, ontmoette ik voor het eerst in 1992. Met een bus vol Fides-managers en -medewerkers genoten zij van een uitje op het terras van een hotel in de bossen rond Doorwerth. Of ik met humor zijn mensen een spiegel wilde voorhouden, dat niet de veiling maar de klant hun salaris betaalt; de consument.
Bijna elk jaar liet hij mij los op andere doelgroepen van het bloemenveredelingsbedrijf Fides. Harry zag een wereld voor zich waar niemand in de sector aandacht aan gaf. Hij maakte van de chrysant een exclusief product met een eigen Queen. Zijn telers groeiden uit tot specialisten.
Harry kende iedereen. Gaf de aandacht die mensen in stilte verlangen. Op het jaarlijkse Flower Festival praatte Harry met elke gast. Zo ook met Leen Middelburg, klant van het eerste uur.

Harry woonde in Willemstad aan het Hollands Diep. Daar leerde Harry mij hoe je met klanten hoort om te gaan. Tijdens de jaarlijkse zeilraces om de Leen Middelburg Cup lag letterlijk en figuurlijk de rode loper in de oude vestingstad uit. Van 11.00 tot minimaal 23.00 uur. Wat een gastheerschap. Wat een persoonlijke aandacht voor elke gast. Wat een oprechte interesse. Niet een uur, maar de hele dag.
Bij de opening natuurlijk het delen van de koers gericht op de toekomst. De beste willen zijn in bloemen en planten. Niet alleen in Nederland, maar de hele wereld!
‘Kom uit de kas’ hield Harry klanten voor. Denk grenzeloos. Draag uit waar je voor staat. Richt je op de consument. Kijk over de veiling, de importeurs en de handel heen.
Ondeugend kon Harry op dit soort klantendagen ook zijn: ‘Drink, eet en geniet’, want jullie betalen alles zelf!
Onderzoek leert dat in de westerse wereld van de werkende mensen 18% passief reageert. 45% reactief. 26% proactief. 10,5% ondernemend. Harry behoorde tot de resterende 0,5% unieke mensen die onze aardbol rijk is. Een visionair, die het Westlandse Fides uitbouwde tot het wereldwijd opererende Dümmen Orange. Innovatie en klantgerichtheid waren zijn ankers lang voordat iemand aan het wereldse Dümmen Orange dacht.

Harry had iets dat weinig bestuurders van vergelijkbare organisaties hebben: M2M denken en doen. Van Mens tot Mens. Zowel met de Mensen waarmee hij werkte als met de klanten waarmee hij zakendeed. Harry maakte van Fides en Dümmen Orange een familiebedrijf.

Harry Kloppenburg (1958-2020), de hartelijke, inspirerende mensenmens is niet meer. Hij overleed woensdag
15 juli. Zijn kernwaarden: Altijd een lach. Altijd inspireren. Altijd oplossingen. Altijd uitmuntend. Altijd mensen ruimte gevend. Zijn kernwaarden verdwijnen niet, blijven als ademen bij zijn multinational Dümmen Orange.
Harry, bedankt!

Robert Huisman
Dank voor deze hommage aan een fantastisch en inderdaad mensenmens! Ik weet nu dat ik een aantal bijzondere leen middelburg cup races mede aan hem te danken heb!
Ernst Schorfhaar
Dit is een verlies voor de mensheid! Ik heb 15 jaar de inspiratie van Harry mogen meemaken en alles wat je schrijft klopt Bart! Gastheer in hart en nieren. Zijn familie en vrienden gaan hem missen!
Leo Middelburg
ja Bart, blij met je ode aan Harry. Het doet zeer dat hij er niet meer is . Jammer dat we niet langer gebruik mochten maken van deze inspirerende man die vanuit een zakelijk perspectief jouw het gevoel kon geven dat hij je beste vriend was. Mijn vader lag in het ziekenhuis toen ik vertelde dat Harry niet meer onder ons is. Hij heeft er niet van kunnen slapen. Vanmorgen bij mijn ouders koffie wezen drinken. Ze kunnen er niet over uit en hebben het steeds over Harry. Het enige wat we kunnen zeggen tegen elkaar is dat wat hij gegeven heeft niet meer afgepakt kan worden en we altijd ons blijven kunnen herinneren. Daar gaat geen directeur van dit soort kaliber bedrijf meer overheen...………………...
Jilles
Een hele schok om te lezen dat Harry Kloppenberg is overleden. Ik ken hem nog uit mijn Fides-tijd.
Debby Kloppenburg
Bedankt voor je mooie woorden Bart!

Reageer

Laat je horen.